Ympäristövastuu

Sanotaan, että vastuu alkaa kun velvollisuudet loppuvat. Me HYY Yhtymässä haluamme nousta ympäristönkin näkökulmasta niitä lisäaskelmia, joita todellinen vastuunkanto edellyttää.

Huolehdimme ekologisen jalanjäljen ja ilmastopäästöjen pienentämisestä huomioimalla käytettyjen raaka-aineiden, tuotteiden ja pakkausten ympäristöseikat; minimoimalla jätteen määrän ja kierrättämällä tehokkaasti sekä kiinnittämällä huomiota energian ja veden kulutukseen.

HYY Kiinteistöissä käytämme ekologista Metsävoima-sähköä, kuten myös Hostel Domus Academica, UniCafe Ylioppilasaukio ja HYY Yhtymän toimisto. Metsävoima on Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa biopolttoaineilla tuotettua EKOenergiaa.

Lisäksi ympäristövaikutukset otetaan huomioon toiminnassamme ja kaikissa hankinnoissamme, edistämme ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita ratkaisuja rakentamisessa ja remontoinnissa sekä perehdytämme henkilökuntaamme ja asiakkaitamme ympäristöasioihin.

Mutta mitä sitten käytännössä teemme?

Ekologisuus on matkailun kasvava trendi

Hostel Domus Academica on HYY Yhtymän kesähotelli, jonka 326 huonetta majoittavat kesäkaudella laajan joukon matkaajia kongressivieraista reppureissaajiin. Me haluamme osoittaa, että ekotekoja voi tehdä myös matkustaessa.

Ympäristövastuullisuus on toiminnan kehittämisen lähtökohta matkailupalveluissa ja yhä useammalle tärkeä majoituksen valintaperuste. Teemme työtä kehittyäksemme paikallisena toimijana kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Tästä osoituksena Hostel Domus Academica on käynnistänyt yöpymisistä aiheutuvan hiilijalanjäljen laskennan ja kompensoinnin ensimmäisenä Suomessa.

Ekologisuus Hostel Domus Academicassa tarkoittaa kompensoinnin ohella vastuullisia valintoja kautta linjan: aina luomu- ja lähiruokaa sekä Reilun kaupan tuotteita suosivasta aamiaisesta henkilökunnan sitouttavaan perehdytysprosessiin ulottuen.

Hostel Domus Academica sai 2015 ensimmäisenä Suomessa kansainvälisen hostellijärjestön myöntämän HI  Quality & Sustainbility laatusertifikaatin. Sertifikaatin myöntämiseksi hostellin tulee täyttää laatustandardit ja kriteeristö, johon kuuluvat mm. veden- ja energiankulutuksen vähentäminen, henkilökunan perehdytys ympäristötehokkaaseen toimintaan, jätehuollon seuranta ja kierrätyksen tehokkuus.

Pienet asiat, jotka muodostavat yhdessä suuren kokonaisuuden

Osoituksena sitoutumisesta ympäristötyöhön ravintoloillemme on myönnetty ympäristösertifikaatti ISO 14001. Yksi tärkeistä ympäristönäkökulmista on ravintolatoiminnan biojätemäärän vähentäminen.

UniCafe liittyi 2015 kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen ja sitoutuu ilmastokuormistuksen vähentämiseen ravintoloiden ruokahävikiä pienentämällä.

Tavoitteena on itse tuotetun sekä asiakkaiden lautashävikkinä syntyvän biojätteen määrän minimointi ravintoloissa parantamalla ruokalistasuunnittelua, osallistumalla hävikkikampanjoihin, opastamalla ja ohjaamalla asiakkaita asianmukaiseen lajitteluun sekä viestimällä asiakkaiden lautashävikkiä kertyvän biojätemäärän kehityksestä asiakkaillemme ja henkilökunnallemme.

 

 

Essu tulevaisuuden osaajille

HYY Yhtymässä työskentelee 200 eri alojen ammattilaista ravintolamaailman guruista IT-velhoihin. Rekrytoimme vuosittain merkittävän määrän osaajia ja uskomme, että meidän on ansaittava heidät.

Luodaksemme pohjaa tulevalle UniCafe-opiskelijaravintoloiden työvaatteiden uusimisen myötä käytöstä poistuneet työvaatteet kierrätettiin nuorten työpajatoiminnan käyttöön.

Nuorten työpajat ovat alle 29-vuotiaille työttömille nuorille tarkoitettuja työharjoittelupaikkoja. Nuorten työpajatoiminnan sisällöllinen kehittäminen kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriössä nuorisoyksikön toimialaan. Nuorisotyön kannalta työpajat ovat nuorille hyviä paikkoja elämäntaitojen kehittämiseen, aikuistumiseen, yhteisölliseen kasvuun ja työssäoppimiseen.

 

Green office

HYY Yhtymän toimisto on jo vuodesta 2006 lähtien noudattanut WWF:n Green Office ympäristöjärjestelmää. Ohjelman avulla tähdätään ympäristökuormituksen vähentämiseen, säästöjen saavuttamiseen, toiminnan ympäristövaikutusten ennaltaehkäisyyn ja ilmaston muutoksen hidastamiseen oman toiminnan kehittämisen kautta.

Green Officen avulla ylläpidämme ja kehitämme ympäristöohjelmamme ja sitoutamme henkilöstöämme toimimaan ympäristöperiaatteiden mukaisesti.

Monipuolinen jätelajittelu on toimistomme arkea, kuten myös mahdollisimman ympäristöystävällisten toimistotarvikkeiden hankinnat. Energiatehokkuuteen vaikutamme valitsemalla investoinneissa ympäristöteknisesti ja taloudellisesti mahdollisimman tehokkaat ratkaisut. Keskitämme tulostuksemme, perusasetuksina mustavalkoinen kaksipuoleinen tulostus.  Kompensoimme kulutuksemme lentomatkustamisen osalta. Lähes jokainen kulkee työmatkansa julkista liikennettä hyödyntäen.  Osallistumme vuosittain Energiansäästöviikolle ja Earth Houriiin sekä Green Officen henkilöstön kulutustapatutkimukseen.