Risto Pulkkiselle Lauri Jäntin kunniamaininta

Kustannus
Risto Pulkkinen sai kunniamaininnan kirjastaan Suomalainen kansanusko (Gaudeamus 2014). Palkinnot jaetaan Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa tiistaina 20.1.2015 klo 17.00.

Lauri Jäntin säätiö myöntää 15 000 euron palkinnon sekä 5 000 euron kunniamaininnat tunnustuksena merkittävien vuonna 2014 julkaistujen suomenkielisten tietokirjojen tekijöille.

Kunniamaininnan perustelut:

Suomalainen kansanusko on Risto Pulkkisen asiantunteva ja korkeatasoinen tietokirja muinaisten suomalaisten maailmankuvasta ja samalla kiehtova johdatus omaan mielenmaisemaamme. Pulkkinen esittelee kirjassaan suomalaisten kansanuskoa kiinnostavasti ja monipuolisesti. Suhde luontoon ja tuonpuoleiseen, pyhien paikkojen merkitys sekä taikojen ja loitsujen voima määrittivät ihmisen ajattelua ja toimintaa. Teos osoittaa, että kyse ei kuitenkaan ole vain menneen maailman uskomusperinteestä, vaan mentaaliset rakenteet ovat nähtävissä myös nykyisten suomalaisten tavoissa.

Lue lisää kirjasta.

Risto Pulkkinen on Helsingin yliopiston uskontotieteen dosentti ja Lapin yliopiston pohjoisen etnografian dosentti. Hän on perehtynyt laajasti pohjoisten kansojen maailmankuvaan ja on opettanut parikymmentä vuotta yliopistossa. Risto Pulkkinen on myös Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappi.

Lauri Jäntin palkinto myönnettiin Liisa Suvikummulle teoksesta Suomalaiset kylpylät. Kotimaisen kylpyläkulttuurin historiaa. SKS. Kaksi muuta kunniamainintaa saivat Hanna Nikkasen ja Antti Järven Karanteeni – kuinka aids saapui Suomeen? (Siltala) ja Juhana Torkin Tarinan valta (Otava).

Lauri Jäntin palkinto sekä kunniamaininnat jaetaan tiistaina 20.1.2015 klo 17.00 Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa. Dosentti Jorma Kaimio haastattelee palkinnonsaajia. Tervetuloa kuuntelemaan ja tapaamaan palkinnonsaajia.

Gaudeamus onnittelee kaikkia voittajia!

***

Kanslianeuvos Lauri Jäntti perusti nimeään kantavan säätiön vuonna 1983. Säätiön tarkoituksena on suomenkielisen tietokirjallisuuden edistäminen. Säätiön vuosittain jakamat tunnustuspalkinnot, Lauri Jäntin palkinto sekä kunniamaininnat, jaetaan vuosittain edellisenä vuonna ilmestyneiden merkittävien suomenkielisen tietokirjojen tekijöille. Joka kolmas vuosi jaettava Tieto-Lauri palkinto annetaan tunnustuksena ansiokkaan suomenkielisen lasten tai nuorten tietokirjan tekijälle ja joka viides vuosi jaettava Lauri Jäntin säätiön kunniapalkinto annetaan laajasta ja merkittävästä työstä tietokirjallisuuden alalla.